Vrij kamperen

AD52E1F9-A833-46C6-93BC-B112542B6E32

Vrij kamperen in europa

De voorpret… het plannen van jullie ultieme outdoor experience?
Vrij kamperen in Europa, wat mag wel en wat mag niet?

Nederland

België
Wildkamperen verboden. Intussen wordt het aanbod aan legale paalkampeerterreinen met mondjesmaat uitgewerkt. Alle informatie over locaties op www.bivakzone.be
Elders toestemming vragen en discreet blijven.

Bulgarije
Wildkamperen verboden. Toestemming vragen en discreet blijven.

Denemarken
Wildkamperen verboden. Toestemming vragen en discreet blijven.

Duitsland
Wildkamperen verboden. Toestemming vragen en discreet blijven. Vermijd nationale parken.

England & Wales
Wildkamperen verboden maar het wordt gedoogd. Toestemming vragen en discreet blijven.

Estland
Wildkamperen toegelaten.

Finland
Wildkamperen voor 24u toegelaten.

Frankrijk
Bivakkeren van 19u tot 9u toegelaten (op 1 uur wandelafstand van openbare weg en 1 uur van grens natuurpark verwijderd), soms zijn er lokale restricties vb. natuurreservaten.

Griekenland
Wildkamperen verboden maar het wordt gedoogd. Toestemming vragen en discreet blijven.

Hongarije
Wildkamperen verboden. Toestemming vragen en discreet blijven

Italië
Wildkamperen verboden. In Parco Nazionale di Alpi Maritimi is kamperen van 19u tot 9u toegelaten. Deze regel geldt naar verluidt voor de gehele Italiaanse Alpen, maar dit is niet officieel bevestigd. In de Dolomieten is het alleszins verboden. Vanaf eenbepaalde hoogte zit (boven 2000m) wordt bivakkeren vaak getolereerd. Indien verboden, toestemming vragen en discreet blijven.

Ierland
Wildkamperen verboden maar het wordt gedoogd. Toestemming vragen en discreet blijven.

IJsland
Wildkamperen toegestaan voor individuele reizigers, uitgezonderd lokale beperkingen b.v. in Skatafell NP (kampeerpermit nodig). Indien verboden, voorbestemde bivakterreinen gebruiken.

Kroatië
Wildkamperen verboden. Toestemming vragen en discreet blijven.

Letland
Wildkamperen toegestaan.

Litouwen
Wildkamperen toegestaan.

Luxemburg
Wildkamperen verboden. Toestemming vragen en discreet blijven.

Nederland
Wildkamperen verboden. Anders toestemming vragen, discreet blijven.

Noorwegen
Wildkamperen toegelaten (blijf 150m van een hut verwijderd). Indien verboden, toestemming vragen of discreet blijven.

Oostenrijk
Heel diverse regelgeving afhankelijk van ‘Bundesland’ met een verbod in de meest populaire berggebieden.
Burgenland
Minder beperkend. Kamperen in Burgenland “Freiland” is toegestaan. De enige beperking is van toepassing, aldus Bgld. Camping and Mobile Homes Act (1982) voor groepen van 10 of meer en voor een verblijf langer dan drie dagen.
Kärnten
Zeer beperkend. De Karinthische natuurbeschermingswet (2002) verbiedt kamperen op het platteland buiten officieel erkende campings. Uitgesloten is alleen het alpine bivak.
Niederösterreich
Zeer beperkend. De Neder-Oostenrijkse natuurbeschermingswet (2000) verbiedt het verhogen en verlagen van stacaravans (inclusief tenten) in grasland buiten goedgekeurde campings.
Oberösterreich
Minder beperkend. Volgens de Upper Austrian Tourism Act (2018) is de alpiene woestenij boven de boomgrens (en buiten het weidegebied) “vrij om te wandelen”. In de zin van gemeenschappelijke verantwoordelijkheid is hier ook het kamp en kamperen inbegrepen.
Salzburg
Minder beperkend, maar veelzijdig. Wetten die hier in acht moeten worden genomen zijn de Salzburg Camping Law (2005), de Salzburg Law on Freedom of Way in

Polen
Wildkamperen voor één nacht toegelaten uitgezonderd in bebouwde kom, beschermde drinkwatergebieden en sommige natuurparken vb. Hoge Tatras

Portugal
Wildkamperen verboden. Toestemming vragen en discreet blijven.

Schotland
Wildkamperen voor één nacht toegestaan. Tips op de site van Mountaineering Scotland

Spanje
Wetgeving varieert tussen verschillende regio’s b.v. in Catalonië toegestaan. In Aragón kamperen op ‘merenderos’, plekken in de buurt van een bron. Er is een hut, banken en een barbecue.
Indien verboden, toestemming vragen en discreet blijven.

Zweden
Wildkamperen voor één nacht toegelaten

Zwitserland 
Wildkamperen voor één nacht toegelaten behalve in natuurparken en (lokale) natuurreservaten. De kantons kunnen ook zelf beperkingen opleggen. Er zijn bepaalde regels rond bivakkeren nl. op 100m van water verwijderd. Informeer vooraf bij de lokale sectie van de Zwitserse Alpenverein voor lokale beperkingen.

Weet je niet zeker of je ergens mag wildkamperen, dan kun je het altijd navragen bij locals of in ieder geval zorgen dat je niemand tot last bent. Dan wordt er heel vaak niet zo’n probleem van gemaakt. Sowieso heb je het voordeel dat je met een 4x4 reist en dus heel vaak op plekken zal staan waar anderen na de zonsondergang niet meer zullen komen.

DSC_2349

Hoe vind je wildkampeerplekken in Europa?

Soms rijd je gewoon een beetje rond in de landen waar je aan het reizen bent, om dan rond 15.00u – 16.00u ’s middags een slaapplek te gaan zoeken. Op deze manier kun je dan rustig bivak maken.
Als je aan het Greenlanen bent, kijk je onderweg goed om je heen of je geen mooie wild kampeerplek ziet. Soms betekent dat dat je na een uurtje Green Lanen al stil staat omdat je een mooie plek hebt gevonden. Maar soms gebeurt ook dat je tijdens de route niks vindt en dan via een kaart iets moet gaan zoeken.

Dit kan op verschillende manieren, je kunt naar mooie plekjes zoeken via kampeerapps zoals bijvoorbeeld campercontact. Hier heb je dan niet altijd wildkampeerplekken, er zitten ook campings tussen. Maar het kan je toch een echt mooi plekje opleveren waarvan sommige zelfs gratis zijn.
Wat je ook kunt doen, is via Google Maps een plek zoeken. Maar hoe doe je dat dan? Met een uitgebreide internetbundel voor Europa kun je intensief zoeken op het internet. Je start Google Maps en zet de kaart op satellietmodus. Hierdoor kun je goed zien waar er afgelegen plekken zijn waar je zou kunnen wildkamperen. Dit is overigens niet altijd even succesvol, maar je wordt er wel beter in als je het vaker doet. Gewoon een kwestie van doen!
Via de satellietkaart, kun je namelijk ook zandpaden zien en kijken of er een plek is waar je kunt kamperen. Aangezien je nooit weet op wat voor weg je terecht komt, moet je wel goed uitkijken waar je gaat rijden. Soms is het verstandig om even uit te stappen en loop je een stukje vooruit om te zien of je er met de auto over de weg/ pad goed kunt komen. Dit om gevaarlijke situaties te voorkomen.

mobile-app

Kampeer Apps

Wikiloc
Een echte must-have voor iedereen die de natuur in wil. Met deze app vind je tal van routes om te wandelen, rijden en fietsen. Met Wikiloc zet je een filter aan om te zoeken op welke manier jij op dat moment een route wilt vinden; makkelijk, moeilijk of alles wat ertussen zit. Je kunt in de app helemaal aangeven waar je iets zoekt en wat voor route je zoekt. Met deze app slaan wij zelf ook weer nieuwe routes op als we bijvoorbeeld zelf spontaan een mooie route zijn gaan rijden. Wikiloc is ook offline te gebruiken, fijn als je dus niet zo’n grote internetbundel hebt. Of als je geen verbinding hebt, zoals in het wild nog wel eens voor kan komen.

Link naar wikiloc: https://nl.wikiloc.com/

Campercontact
Zoek je na je dag rijden een plek om te overnachten, dan is Campercontact een mooie uitvinding. Zeker in landen waar je niet mag wildkamperen. Aan de naam zou je wellicht niet meteen denken dat dit een app voor avontuurlijke reizen is. Deze app is ideaal om een afgelegen plekje zoeken, maar ook voor campings. Je kunt hem over heel de wereld gebruiken dus dat maakt Campercontact heel erg veelzijdig. In de app kun je ook reviews lezen over de kampeerplekken en vaak staan er al foto’s bij. Zo kan je dus zien wat je kunt verwachten.

Link naar campercontact app: https://www.campercontact.com/nl/content/voordelen-app

Scroll naar boven